Recept z knihy Pivařka.

• Jenda58
  • Avatar uživatele Jenda58 Autor tématu
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
13. kvě 2020 17:25 #1 od Jenda58
Recept z knihy Pivařka. vytvořil uživatel Jenda58
Dobrý deň.Ako úplný začiatočník a totálny amatér by som sa chcel pokúsiť uvariť nejaké pivo.Po prečítaní knihy Pivařka som pojal nápad že by asi nebolo od veci uvariť pivo " pre začiatočníkov" Kolsch zo sladového výťažku.Ale podľa receptu uvedenom v knihe je použitý slad v hmotnosti 3,4 kg na 21 Litrov vody / čo predstavuje 2 ks balenia o hmotnosti 1,7 kg /.Chmel 90 g ,a kvasnice 1 balíček.
Ja si však na objem hlavného nálevu 21 L netrúfam.Tak som rozmýšľal nad polovičným množstvom.A tu my vznikol problém s ktorým by som potreboval poradiť.
Keď použijem 1 balenie sladového výťažku o hmotnosti 1,7 kg potom hlavný nálev bude 10,5 L.
V tom prípade by bolo chmelu 45 g a kvasnic iba polovicu balíčka ? Takto my to hovorí logika .Ale neviem či uvažujem správne hlavne u tých kvasnic ? Čo by sa stalo keby tam tie kvasnice prišli celý balíček?Za každú radu ďakujem.Akou cestou by som sa mal do budúcnosti uberať pri podobných výpočtoch keby som si v " budúcnosti " chcel upraviť nejaký recept povedzme pre polovičné množstvo prípadne recept navýšiť.
Ešte raz ďakujem za každú radu.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
14. kvě 2020 10:00 #2 od Marian
Odpověděl Marian pro téma Recept z knihy Pivařka.
Ahoj. Potrebné množstvo sladového výťažku si veľmi ľahko vypočítaš z nomogramov na konci Pivařky, nomogram č. 5, potrebuješ si len určiť požadované Plato a druh výťažku, sušený, alebo tekutý. Potom netreba zabudnúť na odpar pri chmeľovare, ktorý má následne vplyv na koncentráciu, resp. Plato diela, ten si musíš odpozorovať sám. Nomogram Ti povie, koľko potrebuješ výťažku na liter mladiny. Pri mojej prvej várke som nerobil výpočet množstva kvasníc, dal som celý sáčok, čo sa ukázalo ako veľká chyba, v pive to zanechalo silnú alkoholovú vôňu a chuť, takže na to pozor. Várka mala 11 l. Ja osobne používam na výpočet množstva kvasníc nástroje na tejto stránke, výpočty sa mi osvedčili.
Následující uživatel(é) vám poděkovali: Jenda58

• Jenda58
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
19. kvě 2020 08:01 #3 od Jenda58
Odpověděl Jenda58 pro téma Recept z knihy Pivařka.
Ahoj Mike.Za tvoju reakciu ďakujem,avšak, môj problém nespočíva v tom že neviem koľko budem potrebovať tekutého sladového výťažku. Toho mám 1,7 kg.A ten by som rozmiešal v 10,5 litra vody? Ale neviem za 1, Koľko dať chmelu.A za 2. koľko dať kvasnic?
Toho chmelu ba som asi dal polovicu ako je v recepte t.zn.45 g.
Kvasnice mám Safale K-97. Sú 6 mesiacov staré ako boli uskladnené som sa nedozvedel.Ale predpokladám že nie v chladničke.V knihe Pivařka 2 ,je na strane 307 návod na výpočet zákvasnej dávky.Ale nech počítam ako počítam nedostal som sa k nejakému rozumnému číslu.Tak že mi v podstate nezostáva iba ísť cestou pokus omyl. A na zakvasenie / predpokladám 9 L mladiny po chmelovare / by som použil 8,5 g kvasnic / v sáčku je 11,5 g./ Tak dnes idem na to o výsledku dám report a to už či sa pivo podarí alebo ho vylejem do kanála.

Více
19. kvě 2020 10:02 #4 od Marian
Ahoj Jenda58. Na výpočet množstva chmeľu potrebuješ dve hodnoty, požadované IBU, to si môžeš určiť sám, a množstvo alfa horkých kyselín, uvedené na balení chmeľu. Potom už len použiť program na výpočet, ja používam priložený v prílohe, ktorý Ti aj rozloží dávkovanie. A výpočet množstva kvasníc? Ja osobne idem touto cestou : www.homebrewmap.com/cs/tools/calculators/pitch-rate . Takže držím palce a ako sa hovorí : daj Boh šťastia.:)

• Jenda58
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
20. kvě 2020 09:53 #5 od Jenda58
Ahoj Mike.Tak mám to utrpenie z varenia piva za sebou.Asi nieje na mieste v tomto vlákne fóra písať o mojom zážitku ale nech my prípadný čitatelia prepáčia .
Tak v prvom rade mám pivo rád.Preto už dlhší čas sledujem všetky možné aj nemožné videa o varení piva.Keď som videl tých šťastných ľudí s akou jednoduchosťou pristupujú k tejto problematike, povedal som si,musíš to skúsiť.A samozrejme potreboval som nejaký vzor ktorý by nejakým jednoduchým ,pre laika,dostupným spôsobom vysvetlil podstatu varenia.Pre mňa sa stal týmto vzorom "Jersey"a jeho videa na You Tube..A pritom sa osobne nepoznáme.V podstate na jeho podnet vo videách som si kúpil aj knihu Pivařka 2. Mimochodom lepšiu knihu som za poslednú dobu nečítal.Samozrejme niektoré pojmy rsp. skoro všetky boli pre mňa nové.A osobne my poradiť nemal kto.Tak sa stalo že včera som navaril "svoje prvé pivo". Vyzeralo to veľmi jednoducho.No a výsledok - uvidíme !!! Tak môj zážitok je nasledovný:Podla knihy som varil nemecký Kolsch. Prvé prekvapenie na mňa čakalo po otvorení tekutého " svetlého sladového výťažku" - bol tmavý !!!
Dal som 10,5L vody a začal variť.Na chmelovar som použil Žatecký červenák.Podla postupu 3 x 15 gramov.v rozmezí 90-30-5 min.Doporučuje sa burlivý chmelovar.Po mojom chmelovare my v hrnci zostalo asi 5,5 litra mladiny.Tak som ju doplnil 2 litrami vriacej vody ??? Kvasnice som rehydratoval dal som 8 gramov / asi moc?/ Mladinu som meral refraktomerom .Hodnoty- Brix 15,6%,= SG Wort 1067.Potom som to schladil na 20 st.C. Teraz mi to bublá pri 21 st C.Záverom zhrnutie.5 hodín stresu,všade bordel / a to si na poriadok potrpím/ žena nasratá /prepáčte my ten výraz/ a výsledok neistý.Tak som zvedavý čo s toho bude .Stále som však pre vec nadšený.
P.S.Keby to náhodou nevyšlo uvažujem že by som asi navštívil nejaký malý pivovar a kúpim 10 litrov piva a doma ho prelejem do mojích fľašiek.Nech nevyzerám pred rodinou ako idiot./ to myslím s humorom !!!/.
Tak pivu Zdar.Ako to dopadlo dám určite vedieť.A keď sa nájde niekto kto my poradí a odhalí z toho čo som napísal nejaké nedostatky budem nesmierne rád.

Více
20. kvě 2020 20:22 #6 od Marian
Ahoj Jenda58. Tak gratulujem k prvému pokusu, nech dopadol akokoľvek, hlavne to nevzdaj!! Osobne homebrewing vnímam ako neustále učenie sa a zdokonalovanie, ktoré netrvá pár hodín, a okrem toho, chcel by som skutočne vidieť človeka, ktorý na prvú šupu uvaril prvé pivečko úplne bez chýb a všetko okolo bolo tip - top. Čo sa týka Pivařky, je to moja pivná biblia, neskutočne dobrá kniha, ku ktorej sa stále vraciam a Jersey ? To je borec, pravidelne ho " sledujem ", je veľmi šikovný a v niektorých problémových témach mi veľmi dobre poradil. No Jenda, čomu sa čudujem z toho, čo si napísal, je veľký odpar, keď si mal nálev 10,5 l a po chmelovare Ti zostalo 5,5 l. To sa mi zdá dosť. Ja používam varný 30 l kotol Klarstein a napr. pri 90 min. chmelovare mám odpozorovaný odpar 1 liter na pol hodinu. Ešte by som chcel pripomenúť, že pri meraní refraktometrom potrebuješ urobiť korekciu nameraného výsledku, pretože refraktometer je primárne určený na meranie sacharózy, ktorá má iný index lomu ako sladový extrakt. Bližšie o tejto téme Pivařka strana 251 dole. Neviem, možno o tomto vieš, no keby niečo. Tak držím palce.

• Jenda58
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
21. kvě 2020 09:05 #7 od Jenda58
Ahoj Mike.Ďakujem za tvoj postreh a radu.No varil som v nerezovom 35 litrovom hrnci.Na ohrev som použil plynový horák 6 kW. Čo sa ukázalo asi ako moc veľký výkon.Zrejme preto ten veľký odpar.Čo sa týka refraktometru ten mám akože pivovarský ,aspoň tak bolo deklarované predajcom a má dve stupnice.Tak neviem? A čo sa týka nejakej mojej "Pivovarníckej" budúcnosti , budem sa musieť obzrieť po niekom s kým by som mohol tú teóriu z knihy prebrať alebo rozmýšľam nad nejakým kurzom pre začiatočníkov.Lebo úprimne povedané mnohým pojmom nerozumiem.Ono varenie piva sa zdá na prvý pohľad zložité ,ale len pre toho kto tomu nerozumie.A pri tom keď si dá človek do kopy všetky súvislosti tak je to v podstate jednoduchá záležitosť.Aj destilácia alkoholu sa my zo začiatku javila ako niečo z iného sveta čo je určené iba pre hŕstku vyvolených.A dnes niekoľko diplomov z "koštoviek ".V tejto oblasti boli začiatky veľmi-veľmi ťažké.Ale späť do súčastnosti.Hlavné je že pivko utešene kvasí pri teplote 20°C. Tak som zvedaví.Keby sa v budúcnosti dalo tak by som sa ,veľmi rád, s takým pivom i keď možno nepodareným prihlásil na nejakú ochutnávku lebo tam sa človek o svojom produkte najviac dozvie.Ale to možno veľmi predbieham - čas ukáže.Tak Pivku zdar.Ahoj.

Více
21. kvě 2020 09:43 #8 od Marian
:) :)

• Jenda58
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
26. kvě 2020 19:04 #9 od Jenda58
Ahojte.Tak pre tých z Vás ktorý čítali vlákno týchto príspevkov píšem rozuzlenie príbehu o prvom varení piva.Pivo kvasilo pri 22° - 23°C. / Ja som chcel dosiahnuť optimálnych 20°C / Ale kvasnice podľa deklarácie to mali zvládnuť , a vyzerá to tak, že to i zvládli.Dnes som pivko stočil do fľašiek.Ešte pred tým som však urobil meranie.Výsledok po prekvasení / dva dni po sebe stála hodnota / SG Wort 1034.Čo podľa mňa predstavuje 8,5% alkoholu./ Ale toto iba hádam./ V pive prevláda dosť výrazná chmeľová chuť.Či že je viac horké než som predpokladal. Ale čo ma najviac zarazilo je neskutočná vôňa.taká medovo ovocná. Nakoniec som to nalial do fliaš aj s dextrozou a chcel zatvoriť pivnými korunkami - ale korunky dobré, ale pákový zátkovač štrajkoval a po zničení asi 30 ks koruniek som to dal do fľašiek s patentným uzáverom.Ručný zátkovač-šmejd - nedoporučujem. Tak to je zhruba príbeh môjho prvého piva.Priatelia kto by mal otázky a prípadne pripomienky sem s nimi.Budem nesmierne rád každému ohlasu aby som sa pohol mohol pohnúť vpred.
Jednu vec však viem už teraz.Bez perfektne naštudovanej teórie a pivných výpočtov sa pivo robiť asi nedá.Tak mám čo doháňať.
Teraz pripravujem ďalší projekt Anglický Pale Ale.Na ten sa však pripravujem i po teoretickej stránke.Tak mi držte palce.Ahojte.

Více
27. kvě 2020 09:59 #10 od Petr Jánský
Odpověděl Petr Jánský pro téma Recept z knihy Pivařka.
Co se týče toho zátkovače, nevím jaký máš. Já mám tenhle: www.pivoteka.cz/zatkovac-dvoupakovy-d26-d29-17501 a jsou tam takové plastové vložky, které se dají otočit podle výšky okraje hrdla láhve. Prostě z jedné strany je tlustší a z druhé slabší.

Více
27. kvě 2020 10:11 #11 od grádyš
Odpověděl grádyš pro téma Recept z knihy Pivařka.
Dobrá rada: pokud to se zátkováním myslíte aspoň trošku vážně, všechny tyhle „zátkovačky“ vyhoďte a pořiďte si kvalitní výrobek , který po vás zdědí i vaše vnoučata.

• Jenda58
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
27. kvě 2020 20:51 #12 od Jenda58
Ahojte .Ďakujem za radu.Včera môj zátkovač skončil na skládke plastov. Objednal som si nový ,akože profi, pákový.Tak som zvedavý či som zase nevyhodil 50 € z okna.Len sa pozastavujem nad tým že predsa predajci takýchto výrobkov musia vedieť že predávajú " šmejdy ".A týmto si škodia sami sebe .ja osobne som s majiteľom internetového obchodu kde som výrobok kúpil volal.Popísal som mu situáciu.Hovorím mu ,prosím Vás stiahnite to z predaja o čo Vám ide o nejakých 8 € za kus ? Stratíte zákazníkov a hlavne dôveru.Presvedčil ma že som idiot a neviem s tým zariadením pracovať !!! Záver - stratil zákazníka.V tomto internetovom obchode už nikdy nakupovať nebudem.Tak to len na ozrejmenie situácie.
Inak pivko sa my utešene čistí.Už sa nemôžem dočkať ochutnávky.Tak pozdravujem všetkých priateľov piva.Ahoj

• Jenda58
  • Nový člen
  • Nový člen
Více
29. čvn 2020 17:32 #13 od Jenda58
Ahojte priatelia piva.Pre tých z vás ktorý môj príspevok čítali alebo ich nejako zaujal tu mám rozuzlenie príbehu.Tak predovšetkým ,pivo som zazátkoval novým zátkovačom .Dal som ho do chladničky pri asi 8°C a včera prišla tá dlho očakávaná chvíľa ochutnávky.Toto pivo sa my nad moje očakávanie podarilo.Normálne pekná pena ,úžasná vôňa a výborná chuť.Jedna otázka my však zostala nezodpovedaná ! Bola to náhoda, že som uvaril vcelku dobré pivo? Ja si myslím že asi áno.Lebo keď som sa prekopal výpočtami s Pivařky mal som dostať úplne niečo iné.Tak vám neviem.predpokladám že budem asi potrebovať nejakú praktickú pomoc od skúsenejšieho domovarníka.
Týmto by som chcel zároveň poprosiť niekoho skúseného z oblasti Južnej Moravy alebo Západného Slovenska či by sa my nemohol ozvať za účelom osobného stretnutia a konzultácie. Ja pochádzam zo Skalice.A nebol by pre mňa problém prísť na také nezáväzné pokecanie si o pive a problematike varenia.Týmito začiatkami si asi každý z vás prešiel, tak že ma, zrejme ,pochopíte kam mierim.A už keď som na fóre vlákna Jerseyho tak by som prijal ,za predpokladu že toto vlákno číta a neurazilo a neobťažovalo ho to či by som sa s ním nemohol " výhľadovo" stretnúť.Lebo sa neviem nikde dostať k jeho mailovej adrese.
Tak priatelia za každú pomoc budem rád.Ešte raz PIVU ZDAR.