- Obdržená poděkování 0
Pěstování chmelu
- KoJaKCZE
-
- Nový člen
-
Less
Více
14. zář 2017 12:13 - 14. zář 2017 12:20 #21
od KoJaKCZE
Odpověděl KoJaKCZE pro téma Pěstování chmelu
Zdravím pánové.
Letos jsem také prvním rokem sklidil svou jedinou babku ( ostatní se bohužel nechytly ) amerického Cascade. Včera jsem vařil a prvně sušené a vakuově balené šištice použil do whirpoolu.
A hned se ukázal problém, resp. nakonec se to projevilo jako přínos. Namočené šištice samo klesly časem ke dnu a během stáčení chmelovaru měly tendenci mi ucpávat výtokový ventil. Naštěstí to nebylo mnoho a časem jak se hromadily u ventilu uvnitř hrnce vytvořily proustnou hráz, která nepustila chmelové mláto ( své šištice jsem dával pouze do whirpoolu, jinak v chmelovaru byly kupované granule ) avšak samotné dílo ano, tedy takový předfiltr.
Napadlo mě, jak sušené šištice dále zpracovat - zjemnit. Má někdo zkušenost s mletím šištic? Napadl mě třeba mlýnek na mák nebo tak něco, nevím přemýšlím. Výslednou drť bych pak chtěl slisovat ručním lisem na poté zavakuovat.
Má někdo s podobným zpracováním nějakou zkušenost?? Díky.
Letos jsem také prvním rokem sklidil svou jedinou babku ( ostatní se bohužel nechytly ) amerického Cascade. Včera jsem vařil a prvně sušené a vakuově balené šištice použil do whirpoolu.
A hned se ukázal problém, resp. nakonec se to projevilo jako přínos. Namočené šištice samo klesly časem ke dnu a během stáčení chmelovaru měly tendenci mi ucpávat výtokový ventil. Naštěstí to nebylo mnoho a časem jak se hromadily u ventilu uvnitř hrnce vytvořily proustnou hráz, která nepustila chmelové mláto ( své šištice jsem dával pouze do whirpoolu, jinak v chmelovaru byly kupované granule ) avšak samotné dílo ano, tedy takový předfiltr.
Napadlo mě, jak sušené šištice dále zpracovat - zjemnit. Má někdo zkušenost s mletím šištic? Napadl mě třeba mlýnek na mák nebo tak něco, nevím přemýšlím. Výslednou drť bych pak chtěl slisovat ručním lisem na poté zavakuovat.
Má někdo s podobným zpracováním nějakou zkušenost?? Díky.
Poslední změna: 14. zář 2017 12:20 uživatelem KoJaKCZE.
Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.
- funky
-
- Člen Junior
-
Less
Více
- Obdržená poděkování 1
03. říj 2017 15:11 #22
od funky
Odpověděl funky pro téma Pěstování chmelu
Napada me sisky chmele zmrazit - pujdou pak lepe drtit na prach - a pomlel bych je v klasickem rucnim kuchynskem mlynku.
- Bodler
-
- Nový člen
-
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
04. říj 2017 08:27 #23
od Bodler
Odpověděl Bodler pro téma Pěstování chmelu
Já nevim.Když už vypěstuješ chmel a máš krásný šišky ze kterejch se krásně vaří.Tak proč je drtit,mlít atd.Já vařim komplet pivo jen ze šišek bez granulí a nevidim důvod proč ho drtit.Pak ti bude jen dělat problémy při zcezování.
- Isgi
-
Autor tématu
- Člen Junior
-
Less
Více
- Obdržená poděkování 7
20. dub 2018 05:27 #24
od Isgi
Odpověděl Isgi pro téma Pěstování chmelu
- KoJaKCZE
-
- Nový člen
-
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
20. dub 2018 07:00 #25
od KoJaKCZE
Odpověděl KoJaKCZE pro téma Pěstování chmelu
Ahoj. Nejsem kovaný odborník, ale mletí dává smysl už jen z hlediska větší plochy - menších kusů - která je určitě lepší pro výluh. I proto pokud se vaří ze šišek doporučují dávat větší množství právě z důvodu menší výtěžnosti.
Osobně jsem si osvojil v podstatě stejnou techniku jako ty. Já svůj chmel ( Cascade ) používám v podstatě jen do whirpoolu a někdy dryhop. Do whirpoolu zásadně dávám celé šišky, protože při stáčení chmelovaru pak částečně ucpou výtokový ventil a dělají takový předfiltr a zbytkům drobného kalu z granulovaného chmele vniknout do mladiny. Já osobně VŽDY při stáčení používám ještě plastové sítko z Orionu. Má super hustotu a dokáže zachytit zbytky chmele, či mláta při vyslazování a ve spojení s coldcrashem a želatinou mám pak pivo čiré jako z obchodu. Pochopitelně nesmím hýbat kyvetou.
Osobně jsem si osvojil v podstatě stejnou techniku jako ty. Já svůj chmel ( Cascade ) používám v podstatě jen do whirpoolu a někdy dryhop. Do whirpoolu zásadně dávám celé šišky, protože při stáčení chmelovaru pak částečně ucpou výtokový ventil a dělají takový předfiltr a zbytkům drobného kalu z granulovaného chmele vniknout do mladiny. Já osobně VŽDY při stáčení používám ještě plastové sítko z Orionu. Má super hustotu a dokáže zachytit zbytky chmele, či mláta při vyslazování a ve spojení s coldcrashem a želatinou mám pak pivo čiré jako z obchodu. Pochopitelně nesmím hýbat kyvetou.
- piticko
-
- Nový člen
-
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
26. úno 2021 08:35 #26
od piticko
Odpověděl piticko pro téma Pěstování chmelu
Zdravím, nemáte někdo volné sazenice teď na sezónu 2021?
- jhodek
-
- Nový člen
-
Less
Více
- Obdržená poděkování 0
23. srp 2021 22:54 #27
od jhodek
Odpověděl jhodek pro téma Pěstování chmelu
Ahoj, nemáte zkušenost, kde bych mohl sehnat sazenice Cascade?
Moderátoři: novotny.petr, Jersey
Uživatelský profil
Nové příspěvky
-
-
- Prodám Hop tube
- Cena je 200,- Kč + doprava asi nejlepší přes...
- v Ostatní / Inzerce
- Autor TomasV
- 06. kvě 2025 15:39
-
-
-
- Prodám Hop tube
- zdravím, mám o něj zájem, zašli mi číslo účtu a...
- v Ostatní / Inzerce
- Autor Štěk
- 06. kvě 2025 15:10
-
-
-
- Prodám Hop tube
- Pokud máte zájem, napište prosím znovu, v odpovědi...
- v Ostatní / Inzerce
- Autor TomasV
- 06. kvě 2025 12:03
-
-
-
- Prodám Hop tube
- v Ostatní / Inzerce
- Autor Štěk
- 05. kvě 2025 20:55
-
-